PEMUPUKAN KEMAHIRAN KEPEMIMPINAN MELALUI PROJEK BERASASKAN KUMPULAN - Romzi Ationg,; Irma Wani Othman,; Anna Lynn Abu Bakar,; Nurulasyikin Muda,; Mohd Sohaimi Esa,; Saifulazry Mokhtar,; Nurul Ain Zulhaimi, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pembelajaran berasaskan projek merupakan satu kaedah berpusatkan pelajar yangyan dapat melatih kemahiran abad ke-21. Kemahiran kepimpinan dengan berfokuskankomunikasi dan kerjasama berpasukan merupakan antarakemahiran yang boleh diterapkandan diperoleh melalui pembelajaran berasaskan projek. Ketiga-tiga nilai yang saling berkaitini merupakan kemahiran yang perlu dimiliki oleh setiap pelajar di peringkat pengajian tinggisebagai persiapan sebelum melangkah ke alam pekerjaan dan berbakti dengan masyarakat.Pembelajaran berasaskan projek di peringkat universiti bukan sahaja dapat memberi impakyang positif kepada pencapaian kecemerlangan akademik semata-mata, malahan dapatmembentuk kemahiran-kemahiran insaniah yang bakal digunakan dalam kehidupan. Makalahini merupakan tinjauan awal membincangkan bagaimana pembelajaran berasaskan projek dapat menggarap nilai kepimpinan dengan berfokuskan komunikasi dan kerjasama berpasukandalam kursus alam sekitar. Kajian dijalankan melalui pemerhatian penyelidik bermula minggupertama dan refleksi yang diberikan oleh pelajar apabila berakhirnya projek. Refleksi jugadinilai dari sudut pandang ketua kumpulan dan ahli kumpulan. Hasil kajian mendapatipembelajaran berasaskan projek dapat menerapkan nilai-nilai tersebut dan perlu diteruskandalam kursus-kursus lain supaya pelajar lebih bertanggungjawab dalam setiap keputusan dantindakan mereka.