QUDWAH DAN USWAH ACUAN AL QURAN DALAM KEPIMPINAN PENDIDIKAN - Nurulasyikin Muda,; Saifulazry Mokhtar,; Irma Wani Othman,; Nurul Ain Zulhaimi,; Romzi Ationg,; Mohd Sohaimi Esa,; Azlan Syafie Abdullah @ Raymond Majumah, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kajian ini merupakan kajian analisis ayat al Quran yang mengandungi perkataanqudwah dan uswah. Kajian ini bertujuan untuk menghasilkan peta minda ciri dan kata kuncidalam mewujudkan acuan keteladanan melalui al Quran berdasarkan ayat-ayat yangterkandung di dalamnya perkataan qudwah dan uswah dalam menentukan kriteria kepimpinanpendidikan menggunakan acuan al Quran. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif denganmembuat analisa berkaitan dengan ayat al Quran yang ada perkataan qudwah dan uswahdisebutkan dalam ayat tersebut. Ia dimulai dengan membuat carian perkataan qudwah danuswah secara berasingan menggunakan aplikasi Fetyaton Amanou serta carian atas talianmenggunakan enjin carian google dan bing. Setiap dapatan dari carian ini disenaraikan didalam sebuah jadual yang memperincikan ayat tersebut digolongkan kepada kriteria qudwahatau uswah. Setelah itu, terjemahan yang diambil dari celiktafisr.net digunakan untuk kesemuaayat yang telah dikumpulkan diletakkan bersebelahan ayat, dan analisis dijalankan untuk mengenal pasti isi penting dari terjemahan tersebut. Kesemua isi penting dicatatkanbersebelahan terjemahan dan seterusnya dijadikan kata kunci yang akan digunakan dalammembentuk sebuah peta minda yang bertujuan memudah fahamkan konsep asas berkaitanqudwah dan uswah melalui ayat al Quran. Setelah terhasilnya peta minda ini, ianya digunakansebagai acuan dalam menyenaraikan kriteria qudwah dan uswah mengikut konteks kepimpinanpendidikan. Hasil kajian mendapati kriteria yang terhasil dalam kepimpinan Pendidikan iniadalah;1. Menjadikan Nabi Muhammad SAW dan Nabi Ibrahim Alaihissalam serta umatnyasebagai contoh teladan. Ianya boleh diperolehi dengan menyemak sumber-sumber berkaitandengan kaedah mendidik bersumber dari dalil naqli; 2. Meninggalkan tatacara adat nenekmoyang yang bersalahan dengan ajaran Islam; 3. Tiada kompromi walaupun dengan keluargaapabila mereka tidak mengikut ajaran Islam; 4. Menjadikan al Quran sebagai pedoman danmenguasai al Quran untuk disampaikan kepada orang lain; 5. Tidak menjadikan pengetahuanal Quran sebagai bahan untuk meraih keuntungan; 6. Mengaplikasikan rasa harap rahmat dariAllah. 7; Mewujudkan rasa takut kepada hari akhirat yang boleh membantu untuk mengelakkandiri dari melakukan perkara yang bertentangan dengan ajaran Islam, dan; 8. Menyedaribahawa taat kepada perintah Allah dan Rasulnya ini bukan untuk menunjukkan bahawa Allahitu sangat memerlukan bantuan dari makhluknya namun ianya adalah menunjukkan sifatketuhanan dan nilai kehambaan. 9. Menyedari kepentingan merujuk dan menyemak dalil naqliyang lain dalam membuat kesimpulan berkenaan sesuatu ayat kerana kriteria al Quran yangturut berkonsep sesuatu ayat diterangkan dengan ayat yang lain.