ELEMEN SEPUNYA KEPEMIMPINAN DAN KEPENGIKUTAN DALAM PEMBANGUNAN INSAN BERTERASKAN ISLAM - Saifulazry Mokhtar; Romzi Ationg; Mohd Kamal Mohd Shah; Abang Mohd. Razif Abang Muis; Mohd Sohaimi Esa; Mohd Azri Ibrahim; Irma Wani Othman (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Artikel ini bertujuan mengenal pasti elemen sepunya kepemimpinan dankepengikutan dalam pembangunan insan berteraskan Islam. Secara lebih khusus, bahagianpertama akan membincangkan mengenai pembinaan elemen sepunya kepemimpinan dankepengikutan secara umum dan bahagian kedua, pengenalpastian aspek penting dalampembangunan insan berteraskan Islam. Artikel ini akhirnya menganalisis elemen sepunyakepemimpinan dan kepengikutan berdasarkan aspek tasawur, prinsip dan matlamatpembangunan insan berteraskan Islam. Hasil penganalisisan itu, kajian ini merumuskantasawur, prinsip dan matlamat kepemimpinan dan kepengikutan dalam pembangunan insanberteraskan Islam. Artikel ini menggunakan kaedah analisis kandungan kualitatif iaitu dengan menggunakan data yang diperoleh melalui sumber sekunder dalam bentuk buku, jurnal,laporan, dan bahan-bahan bercetak yang lain. Artikel ini telah berjaya meneliti dan menemuielemen sepunya kepemimpinan dan kepengikutan dalam pembangunan insan berteraskan Islamyang memfokuskan kepada pembangunan potensi individu Muslim dalam segenap aspek. Selainitu juga, artikel ini juga berjaya meneliti aspek-aspek pembangunan insan yang berteraskandaripada ajaran Islam. Dapatan ini membuktikan bahawa sifat-sifat kepemimpinan dankepengikutan sememangnya bahagian yang sangat signifikan dan penting dalam kontekspembangunan insan yang berteraskan Islam dalam melahirkan individu Muslim yang mampumenjadi pemimpin dan pengikut yang cemerlang dan seimbang bukan sahaja dari aspekjasmani semata-mata bahkan juga aspek-aspek yang lebih penting iaitu aspek rohani, emosi,mental dan intelektual.