MEMAHAMI SEJARAH KEPIMPINAN POLITIK DI MATUNGGONG SEBAGAI ASAS PENTING MEMBANGUNKAN KOMUNITI RUNGUS - Azlan Raymond Majumah,; Romzi Ationg,; Mohd. Sohaimi Esa,; Abang Mohd Razif Abang Muis,; Irma Wani Othman,; Saifulazry Mokhtar,; Nurulasyikin Muda, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Sejarah merupakan aspek penting yang perlu dijadikan landasan bagimembangunkan komuniti sesuatu kawasan. Ini termasuklah sejarah politik yang melibatkankomuniti Rungus di Matunggong, Kudat, Sabah. Namun demikian, tidak semua pihakmenyedari perkara ini. Oleh itu, dengan menggunakan pendekatan kualitatif iaitu melaluiaplikasi teknik pengumpulan maklumat sekuder atau tinjauan literatur serta temu bualdengan sumber primer maka kertas kerja ini membincangkan tentang kepentingan sejarahpolitik dalam pembangunan komuniti masyarakat Rungus di Matunggong, Kudat, Sabah.Diharapkan kertas kerja ini dapat memberi peluang kepada para pengkaji mahupun pelajar untuk memahami sejarah politik di Matunggung sebagai asas pembangunan komuniti Rungusserta menjadi bahan rujukan bagi aktiviti pengajaran dan pembelajaran di InstitusiPengajian Tinggi.