MASLAHAT LITERASI PENDIDIKAN POLITIK SIMBIOSIS GOLONGAN BELIA DALAM MENDEPANI PERUBAHAN LANSKAP KEPIMPINAN NEGARA - Irma Wani Othman; Muhammad Safuan Yusoff; Mohd Kamal Mohd Shah; Mohd Sohaimi Esa; Romzi Ationg; Mohd Azri Ibrahim; Azlan Syafie Abdullah @ Raymond Majumah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kertas kerja ini membicarakan maslahat pendidikan literasi politik sebagaisimbiosis golongan belia dalam mendepani perubahan lanskap kepimpinan negara. Tujahandiskusi meletakkan justifikasi kepimpinan belia celik minda ilmu politik seumpama suatukeperluan menggalas tanggungjawab demi kelangsungan negara tercinta. Mendasari latarbelakang berbentuk inaugurasi, kertas kerja ini meletakkan lensa penelitian ke atas seleksiisu-isu kontemporari antaranya (i) Iltizam Generasi Muda dalam Pendidikan Literasi Politik,(ii) Relevansi Kepimpinan melalui Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 (Akta 668), Pindaan 2019), (iii) Kebebasan Bersuara dalam Penentusahan Hak AsasiMahasiswa, (iv) Vitaliti Belia sebagai Populasi Produktif, dan (v) Belia dan DuniaPekerjaan. Refleksi ketelitian akta-akta lain seperti (i)Akta Universiti dan Kolej Universiti1971, (ii) Perlembagaan Persekutuan, Perkara 119 (1), (iii) Seksyen 15c (2) Akta Pekerja1955, serta (iv) Akta Umur Dewasa 1971 dianalisis dan diadun bersama isu perundangansemasa komuniti belia di Malaysia. Disputasi sasaran perbincangan secara tuntasmenekankan manfaat literasi pendidikan ilmu politik dalam memperluaskan peluang generasimuda untuk berkecimpung dalam arena politik, mengilap bakat kepimpinan generasi, lantassecara dinamik mencorak lanskap kepimpinan negara ke arah pembangunan negara yang bersifat progresif.