MERUNGKAI KECELARUAN IDENTITI GENDER: ANTARA KEBEBASAN HAK ASASI INDIVIDU DAN DILEMA KEPIMPINAN GENERASI MUDA - Nurul Ain Zulhaimi,; Abang Mohd Razif Abang Muis,; Nurulasyikin Muda,; Irma Wani Othman,; Mohd Kamal Mohd Shah,; Muhammad Safuan Yusoff,; Anna Lynn Abu Bakar, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Makalah ini menerokai isu kecelaruan identiti gender (Gender Identity Disorder)atau Gender Dysphoria dalam kalangan generasi muda yang merujuk kepada golonganLGBT (Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender). Konteks perbincangan memfokalkan isuantara kebebasan hak asasi individu LGBT dan dilema generasi muda - tunggak kepimpinanbangsa negara kita. Dalam merungkai keresahan umum maka tujahan perspektifperbincangan ini menggarap objektif serampang dua mata iaitu (1) mengenalpasti faktorpenyumbang kecelaruan identiti gender individu yang mengamalkan gaya hidup LGBT, dan (2) menilai kebebasan hak asasi individu berhubung pelaksanaan penguatkuasaan undangundangberkaitan dengan isu LGBT. Pendekatan kualitatif mengutilasi kaedah analisiskandungan data sekunder iaitu hasil perolehan penelitian jurnal, laporan, buku dan sumberberita dalam talian. Perdebatan tertumpu ke atas seleksi lima isu kontemporari iaitu (i)Konflik Diri & Kecenderungan Orientasi Seksual Berbanding Jantina Biologi, (ii)Kepincangan Sistem Sokongan Keluarga & Penglibatan Pihak Signifikan, (iii) LingkunganPengaruh Pergaulan Rakan Sebaya Sejenis, (iv) Disorentasi Pengalaman Hidup &Kesejahteraan Kesihatan Mental dan Fizikal, dan (v) Kurang Penghayatan Agama &Pemesongan Pegangan Hidup. Cerapan perbincangan disulami dengan relevansi AktaKesalahan Jenayah Syariah (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1997, PerlembagaanPersekutuan, Akta 355 Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965, KanunKeseksaan (Akta 574), Akta Hiburan (Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur) dan AktaKomunikasi & Multimedia 1988 (Akta 588) turut dikaitkan dengan isu perundangankesalahan pelaku LGBT. Intihanya penafian golongan LGBT dalam komuniti masyarakatdilaksanakan melalui pengubalan undang-undang demi menyekat perlakuan bertentangandengan ajaran agama terutama demi menjaga imej Malaysia yang mendukung Islam sebagaiagama rasmi.