PENGETAHUAN TERHADAP ILMU PERLEMBAGAAN, UNDANG-UNDANG DAN RUKUN NEGARA DALAM KONTEKS KEPIMPINAN: KAJIAN KES PELAJAR UNIVERSITI MALAYSIA SABAH (UMS) - Mohd. Azri Ibrahim; Romzi Ationg; Mohd. Sohaimi Esa; Abang Mohd. Razif Abang Muis; Irma Wani Othman; Muhammad Safuan Yusoff; Saifulazry Mokhtar (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Perlembagaan, undang-undang dan Rukun Negara adalah dokumen yang sangatpenting dalam sesebuah negara. Seseorang warganegara seharusnya memiliki ilmupengetahuan yang berkaitan dengan perlembagaan, undang-undang dan Rukun Negara sertamenghayatinya bagi memastikan kehidupan bernegara yang harmoni dan sejahtera.Pengetahuan ilmu ini dapat menjadi benteng daripada melakukan perbuatan yangbertentangan dengan amalan hidup yang tidak beretika dan menyalahi undang-undang. Bagimemastikan individu dan masyarakat lebih berdisplin dan beretika dalam bernegara, makapemahaman terhadap perlembagaan, undang-undang dan Rukun Negara adalah sangatpenting. Kepentingan ilmu ini perlu difahami dan dihayati oleh setiap anggota masyarakatkhususnya golongan pelajar di institusi pengajian tinggi untuk kepimpinan yang lebih baikpada masa hadapan. Oleh itu, kajian ini ingin meninjau dan menganalisis pandangan pelajaruniversity tentang kepentingan ilmu pengetahuan berkaitan perlembagaan, undang-undangdan Rukun Negara untuk kepimpinan yang lebih baik pada masa hadapan. Berdasarkanpenggunaan kaedah mixed-method, kajian ini mendapati bahawa responden kajian iaitu parapelajar Universiti Malaysia Sabah berpendapat bahawa pengetahuan berkaitanperlembagaan, undang-undang dan Rukun Negara sememangnya amat penting untukkepimpinan yang lebih baik pada masa hadapan. Dalam pada itu, diharapkan dapatan kajianini dapat menjadi medan pengkongsian ilmu terhadap kehidupan bermasyarakat danbernegara yang lebih harmoni, selamat dan beretika di Malaysia dalam sebuah masyaraka majmuk berdasarkan pengetahuan ilmu perlembagaan, undang-undang dan Rukun Negara.