GAYA KEPIMPINAN TUN RAZAK MENJANA ASPIRASI CELIK MINDA POLITIK DALAM KALANGAN PELAJAR INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI DI MALAYSIA - Mohd. Sohaimi Esa; Romzi Ationg; Irma Wani Othman; Azlan Syafie Abdullah @ Raymond Majumah; Anna Lynn Abu Bakar; Mohd Kamal Mohd Shah; Muhammad Safuan Yusoff (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Tun Razak merupakan suatu nama besar yang tidak asing lagi dalam pesadakepimpinan negara. Namanya diabadikan sebagai Perdana Menteri Malaysia kedua, selepasTunku Abdul Rahman, serta digelar sebagai Bapa Pembangunan Negara. Kepimpinannyaterserlah kerana peranan dan sumbangannya dalam proses membina negara bangsaMalaysia. Sebagai seorang pemimpin, sumbangan beliau bukan sekadar memegang jawatanPerdana Menteri, tetapi sejak dirinya terlibat dalam politik sebelum zaman kemerdekaanlagi. Hal ini jelas apabila beliau terlibat dalam perjuangan UMNO sejak dari awalpenubuhannya, serta pada masa yang sama menjadi pemimpin di peringkat negeri Pahang.Di peringkat persekutuan pula, beliau seorang pemimpin yang gigih sebaris dengan nama nama besar tanah air dalam perjuangan kemerdekaan negara dalam usaha membebaskantanah air daripada British. Selepas merdeka, beliau terlibat dalam beberapa kementerian,serta berperanan penting dalam membina kelestarian negara yang berdaulat. Sumbangandan jasanya terus segar dalam lipatan sejarah, serta sentiasa dikenang oleh rakyat sehinggakini. Persoalannya, apakah gaya kepimpinan tokoh tersohor ini sehingga menjadikan dirinyasebagai seorang negarawan? Bagaimanakah pula, gaya kepimpinannya boleh dijadikanaspirasi kepada pelajar di institusi pengajian tinggi dalam kancah politik kampus? Justeruitu, kertas kerja ini akan membincangkan gaya kepimpinan Tun Razak agar menjadi contohdan tauladan kepada pelajar di menara gading agar berputik amalan demokrasi yang mapandan jitu. Metod kajian dilakukan berdasarkan kaedah kualitiatif, yakni analisis dokumentasiberasaskan sumber primer dan sekunder. Menerusi perbincangan ini diharapkan akan dapatdijadikan pedoman dan ransangan kepada pembaca, khususnya pelajar di peringkatpengajian tinggi berkaitan dengan gaya kepimpinan berkualiti yang boleh dijadikan contohdaripada seorang negarawan negara, Tun Razak.