ELEMEN KEPIMPINAN DALAM KURSUS TERAS UNIVERSITI: KAJIAN KES DALAM KALANGAN PELAJAR UNIVERSITI MALAYSIA SABAH - Irma Wani Othman,; Abang Mohd. Razif Abang Muis,; Nurul Ain Zulhaimi,; Nurulasyikin Muda,; Mohd. Sohaimi Esa,; Romzi Ationg2,; Mohd Azri Ibrahim, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kepimpinan adalah suatu topik yang menarik untuk diperkatakan apabila dikaitkandengan kursus teras universiti. Kursus teras universiti adalah kursus asas yang ditetapkanoleh universiti. Sementara elemen kepimpinan pula antara yang diberikan perhatian dalamkursus teras universiti. Elemen kepimpinan juga begitu penting kepada para pelajar agarmenjadi pemimpin pelapis dalam pelbagai sektor kerjaya apabila setelah tamat pengajian. DiUniversiti Malaysia Sabah (UMS), kursus teras universiti terbahagi kepada tiga iaituPenghayatan Etika dan Peradaban (PEdP), Falsafah dan Isu Semasa (FIS) dan AsasPembudayaan Keusahawanan (APK). Ketiga-tiga kursus ini juga turut ditawarkan di InstitusiPengajian Tinggi (IPT) lain di Malaysia. Menyedari hakikat bahawa semua pelajar IPTwajib mengambilnya maka elemen kepimpinan turut diterapkan dalam ketiga-tiga kursus inisama ada secara langsung atau tidak langsung. Sehubungan itu, penilaian terhadapkesedaran pelajar tentang elemen kepimpinan dibuat bagi salah satu kursus tersebut iaitukursus Penghayatan Etika dan Peradaban (PEdP). Objektif kajian adalah bertujuan untukmenilai sejauhmanakah elemen kepimpinan dapat dilihat dalam kandungan kursus PEdPserta mengetahui elemen kepimpinan yang menjadi keutamaan bagi kursus ini. Bagi tujuantersebut, metodologi kajian adalah menggunakan pendekatan kuantitatif dalam kalanganpelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS). Berdasrkan kajian, didapati bahawa elemenkepimpinan dalam kurikulum PEdP masih lagi longgar dan kurang diberikan perhatian.Maka dicadangkan supaya tindakan sewajarnya dilakukan oleh pihak berwajib bagimemastikan elemen kepimpinan diberikan perhatian dalam kursus PEdP.