PENGAJIAN TAUHID TIGA MENURUT SYEIKH ABDUL QADIR AL-MANDILI: KAJIAN KITAB PERISAI BAGI SEKALIAN MUKALLAF ATAU SIMPULAN IMAN ATAS MAZHAB SALAF - Muhammad Ihsan bin Idris,; Hazman bin Hassan, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pengajian Tauhid Tiga telah menjadi teras dalam pengajian usuluddin bagi merekayang mempelajari Akidah Salaf. Pendekatan tauhid yang bersifat mudah dan jelas ini telahmemberi satu sumbangan besar kepada umat Islam dalam menghayati tauhid di atas jalan al-Quran dan al-Sunnah. Namun begitu, terdapat dakwaan pengajian Tauhid Tiga mengajakkepada sikap ekstrem dan radikal dengan menghukum orang Islam lain yang tidak sealiransebagai sesat, kafir dan bidaah, bahkan sampai ke tahap menghalalkan darah sesama muslim.Justeru, penulisan makalah ini bertujuan mengkaji sejauh mana kesahihan dakwaan yangdilontarkan. Kajian bersifat kualitatif ini menggunakan kaedah kepustakaan dengan mengkajikitab Perisai Bagi Sekalian Mukallaf Atau Simpulan Iman Atas Mazhab Salaf karya SyeikhAbdul Qadir al-Mandili, seorang ulama prolifik Melayu yang menjadi guru di Masjidil Haram.Latar belakang pendidikan agama beliau yang berpeluang mempelajari akidah aliran Salafdan Khalaf menjadikan beliau sebagai contoh terbaik kajian ini. Dapatan kajian menunjukkantidak wujud sebarang unsur ekstrem dan melampau dalam pengajian Tauhid Tiga, malah tidakwujud ideologi menghalalkan darah sesama muslim hanya kerana perbezaan pandangan.Pengajian Tauhid Tiga semata-mata bertumpu kepada tuntutan mengesakan Allahsebagaimana diperintahkan dalam al-Quran dan al-Sunnah.