TINJAUAN LITERATUR TERHADAP PERSEMBAHAN TARIAN DI MASA PANDEMIK COVID-19 SECARA DIGITAL (ONLINE) DENGAN MENGEKALKAN PROSEDUR OPERASI STANDARD - Jabil Mapjabil; Maryama Ag. Daud; Rosli Sareya; Soffriezan Yahya; Patricia Jipoh; Sri Ningsih Sukirman (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Penularan pandemik COVID-19 di Malaysia yang mula dikesan pada akhir bulanJanuari 2020 lalu telah memaksa kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)yang seterusnya dilanjutkan kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dandisusuli dengan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mulai 18 Mac 2020.Memandangkan pengalaman PKP ini adalah pertama kali bagi kebanyakan penduduk dantempohnya yang panjang sehingga ia didapati memberikan impak terhadap pelbagai sektorekonomi negara. Salah satu sektor berkenaan adalah industri media, seni dan hiburan.Penularan pandemik COVID-19 dan pelaksanaan PKP didapati memberikan kesan yangmendalam terutamanya terhadap penggiat seni di negeri Sabah. Asas permasalahan kajian ini didasarkan pada bagaimanakah mereka mempersembahkan tarian secara digital (online)dengan mengekalkan prosedur operasi standard selain menggunakan pelitup muka keranapersembahan tarian perlu menonjolkan reaksi penari bagi menyampaikan mesej persembahandan apakah cabaran yang akan dihadapi sepanjang tempoh pandemik C0VID-19 ? Kajian inimenggunakan sorotan literatur yang berkaitan dengan isu pandemik COVID-19 dan industrimedia, seni dan hiburan.