ISU-ISU SOSIOEKONOMI DAN PERSEKITARAN DI PERKAMPUNGAN AIR DI SEMPORNA DAN KUDAT, SABAH - Jabil Mapjabil; Mohammad Kadir Zainal Abidin; Rosmiza M. Z.; Noorziah Mohd Salleh; Datu Razali Datu Eranza; Mazdi Marzuki (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Petempatan kampung air adalah bentuk petempatan tradisi yang terdapat disebahagian besar pinggir pantai, pulau-pulau dan muara sungai di negeri Sabah. Petempatankampung air sering kali dikaitkan dengan kawasan setinggan yang bermasalah atau blackarea. Meskipun ada dalam kalangan komuniti di kampung air adalah mereka yangberpendidikan, bekerja di sektor awam dan swasta, namun secara umumnya terdapat beberapaisu sosioekonomi yang dapat dikenal pasti. Antaranya, keterlibatan dalam sektor informal(berniaga di tepi jambatan kampung air atau di hadapan rumah serta berniaga kecil-kecilandi pekan), isu bekalan air dan elektrik serta isu kewarganaegaraan dan pendidikan anak-anak.Antara gejala sosial yang turut dikaitkan dengan perkampungan air ialah penyeludupanbarangan (rokok, dadah dan barangan jualan runcit dari negara jiran), jenayah mencuri danpecah rumah, penyalahgunaan dadah terutamanya syabu, pembunuhan, perjudian danpelacuran. Berdasarkan kedudukan dan struktur rumah di atas air dan ada kalanya dibina secara tidak teratur, rapat-rapat dan hanya menggunakan titi kecil antara rumah, makadidapati isu persekitaran adalah agak kritikal terutamanya isu pembuangan sisa pepejal dankumbahan, pembuangan sampah, pencemaran air laut dan pantai serta pencemaran bau danpemandangan fizikal terutamanya pelancong dan pengunjung apatah lagi jika ia dibinaberdekatan dengan pekan atau bandar. Untuk itu, kertas kerja ini akan meneliti isu sosiekonomidan persekitaran berdasarkan tinjauan awal melalui pemerhatian penyelidik di Semporna danKudat.