TINJAUAN TAHAP PERSEPSI PELAKSANAAN 15 LANGKAH BANDAR SELAMAT YANG MEMBANTU MENINGKATKAN KESELAMATAN WANITA DARIPADA PELAKUAN JENAYAH DI RUANG AWAM BANDARAYA KOTA KINABALU, SABAH - Siti An-Nur Arsyi Lajimin,; Nor-Ina Kanyo , (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Aspek keselamatan diri merupakan kebimbangan utama golongan wanita apabilaberada di kawasan bandar. Hal ini kerana, wanita merupakan golongan yang sering menjadimangsa bagi pelakuan jenayah yang biasanya berlaku di ruang awam bandar seperti di jalanan,taman, semasa menaiki pengangkutan awam, di sekolah, di tempat kerja, di dalam tandas awamatau di kawasan kejiranan mereka sendiri. Bagi mengurangkan masalah pelakuan jenayah yangsemakin kompleks serta bagi menjaga kesejahteraan penduduk, maka konsep Bandar Selamatmula diperkenalkan dan dilaksanakan di peringkat dunia oleh UN-Habitat pada tahun 1996. DiMalaysia, konsep ini mula diperkenalkan sejak tahun 2004 di bawah tanggungjawab JabatanPerancangan Bandar dan Desa dan telah memperkenalkan 15 Langkah Program BandarSelamat pada tahun 2010. Justeru, kertas kerja ini bertujuan meneliti tahap persepsi wanitaterhadap pelaksanaan 15 langkah Bandar Selamat yang benar-benar membantu meningkatkankeselamatan mereka daripada pelakuan jenayah di ruang awam, Bandaraya Kota Kinabalu,Sabah. Seramai 300 orang responden wanita yang bekerja di sekitar kawasan kajian di pusatBandaraya Kota Kinabalu terlibat dalam kajian in. Sumber data primer diperolehi melaluikaedah tinjauan borang soal selidik. Hasil kajian mendapati kesemua langkah Bandar Selamatyang dilaksanakan sememangnya dipersetujui oleh golongan ini dalam membantu meningkatkankeselamatan mereka daripada pelakuan jenayah namun 2 langkah paling dominan yangdikenalpasti adalah langkah ke-9 pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) di premisperniagaan dan tempat awam serta langkah ke-10 iaitu pencahayaan dalam strategi 2 LangkahBandar Selamat: Memperkasakan kawasan sasaran.