ANALISA TERHADAP PENTADBIRAN HARTA BONA VACANTIA DI MALAYSIA: MERUJUK KEPADA NEGERI JOHOR - Rahmawati Mohd Yusoff; Akmal Hidayah Halim; Alizah Ali; Noraini Ismail; Ahmad Faiz Ghazali; Zuramaznum Sainan; Zulhazmi Yusof (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Undang-undang di Malaysia menetapkan sekiranya seseorang itu meninggal duniatanpa meninggalkan wasiat dan tidak mempunyai kaum kerabat yang layak menjadi pewaris,harta pusaka si mati tersebut akan dianggap sebagai harta tanpa pemilik (bona vacantia).Walau bagaimanapun, kajian mendapati masih belum ada kajian terperinci yang menjelaskanmengenai jenis-jenis harta bona vacantia terutamanya daripada sudut undang-undang yangterpakai ke atas orang Islam dan bukan beragama Islam di Malaysia, serta di negeri Johor.Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mengkaji pembahagian harta yang diklasifikasikan sebagaiharta bona vacantia, kedudukannya menurut perundangan Islam dan undang-undang yangterpakai di Malaysia, serta isu-isu yang berkaitan dengannya. Melalui kajian ini, analisisdoktrin diadaptasi melalui kaedah menganalisis bahan primer dan sekunder yang terkini yangmerangkumi kes-kes berkaitan, sumber peruntukan undang-undang, dan literatur samadadaripada sudut undang-undang ataupun tidak. Kajian ini mendapati, pentadbiran harta bonavacantia ditadbir oleh prosedur dan undang-undang yang berbeza mengikut agama yangdianuti oleh si mati. Sekiranya si mati itu beragama Islam, harta pusakanya akan diserahkankepada Baitulmal. Manakala sekiranya si mati bukan beragama Islam, hartanya akandiserahkan samada kepada pihak Kerajaan ataupun pihak Berkuasa Negeri bergantungkepada jenis harta pusaka yang ditinggalkan oleh si mati tersebut