KATEGORI SUMBER BANTUAN DAN KEKERAPAN AGIHAN BANTUAN KEPADA KOMUNITI TEMPATAN DALAM TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) - Nur Ain Soeradji,; Jabil Mapjabil,; Datu Razali Datu Eranza,; Nurul Hazwani Abu Bakar,; Liew Sau Ping,; Norain Basri, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pelbagai pihak memainkan peranan penting untuk meringankan beban komunititempatan iaitu dengan memberikan bantuan seperti kewangan dan makanan asas. Oleh haldemikian, artikel ini menganalisis kategori sumber bantuan dan kekerapan agihan bantuankepada komuniti tempatan dalam tempoh perintah kawalan pergerakan (PKP) semasapandemik COVID-19 di kampung terpilih, iaitu Kunak dan Lahad Datu, Sabah. Kajian inimenggunakan pendekatan eksplorasi dan evaluatif. Kaedah yang digunakan adalah kaedahkuantitatif dengan menggunakan borang soal selidik dan pemerhatian. Kajian ini melibatkanseramai 105 orang responden. Hasil kajian menunjukkan penyumbang bantuan tertinggi yangditerima oleh responden adalah pihak kerajaan dengan nilai 82.9%, iaitu 87 orang responden.Bantuan yang paling banyak diterima oleh responden pula adalah bekalan makanan asassebanyak 95.2%, iaitu 100 orang responden. Bagi perincian bantuan kewangan, majoritiresponden tidak menerima sebarang bantuan kewangan, iaitu sebanyak 60.0% (63 orang). Seterusnya dalam bentuk perincian bantuan makanan asas dan lain-lain, bantuan yang palingbanyak diterima oleh responden adalah gula iaitu sebanyak 98.1%, bersamaan dengan 103orang responden. Akhir sekali dalam bentuk kekerapan agihan bantuan, bilangan penerimaanoleh responden yang paling kerap adalah sebanyak 2 kali iaitu 44.85% (47 orang). Sebagairumusannya, kajian ini dapat membantu pihak berwajib untuk menilai semula keberkesananpengurusan agihan bantuan kepada komuniti tempatan pada masa hadapan.