PANDANUS AMARYLLFOLIOUS SEBAGAI BAHAN MEDIUM ALTERNATIF KERTAS DALAM PENGHASILAN KARYA SENI LUKISAN - Nur Fatiyah Binti Roslan,; Nani Hartina Binti Ahmad,; Junaidi Bin Awang,; Mohd Saipuddin Bin Mohd Hasbullah,; Nurin Elani Binti Makrai, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Karya seni lukis akan menjadi lebih menarik dengan olahan idea dan medium yangdigunakan bagi menampakkan kreativiti hasil karyanya. Dalam kajian ini, penggunaan‘pandanus amaryllfolious’ sebagai satu bahantara medium alternatif untuk menghasilkankertas yang digunakan dalam penghasilan karya seni lukis terutamanya yang melibatkanpenggunaan bahan cat air. Penggunaan bahan semulajadi sebagai bahantara adalahmerupakan satu nilai tambah yang bersifat estetik kepada hasil kertas yang dihasilkan malahturut akan memberi kesan kelainan pada karya lukisan kelak. Aroma yang tersendiri hasil daritindak balas semulajadi serta sifat daun pandan yang anti serangga perosak seperti lipasmemberi kesan positif kepada hasil kertas kerana ia akan terselamat dari digigit serangga dandapat bertahan lama serta bersifat awet. Seni seringkali dikaitkan dengan keindahan dankecantikan dan ia boleh menimbulkan pelbagai rasa, taksiran, fikiran dan persoalan. Denganterhasilnya kajian penggunaan kertas dari ‘pandanus amaryllfolious’ ini akan memberi satudaya penarik untuk penghasilan karya seni di masa hadapan. Tujuan utama penghasilan karyaseni melalui penggunaan bahan semulajadi ini dapat memberi manfaat untuk orang ramai agarberifikiran lebih krearif dan kritis dalam pencarian bahan alternatif. Kajian ini dilakukanmelalui beberapa eksperimentasi campuran untuk menghasilkan kertas yang sesuai untuk dijadikan bahantara dalam penghasilan karya seni. Setiap aktiviti eksperimentasi ini direkoddan dianalisis untuk melihat kebolehannya dijadikan sebagai kertas. Kajian ini dapat memberisatu keunikan dari sudut estetik penghasilan karya seni dalam dimensi baharu.