KESAN PANDEMIK CORONAVIRUS DISEASE (COVID-19) TERHADAP ARKIB AWAM DI MALAYSIA: SUATU TINJAUAN AWAL - Ahmad Azman Bin Mohamad Ramli ,; Noor Faraliza Binti Samsudin ,; Kasmarini Binti Baharuddin ,; Norhidayu Binti Md Yatim ,; Nor Zaina Zaharah Binti Mohd Ariff ,; Mohd Naim Bin Mohd Nasfi , (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pandemik Covid-19 yang melanda dunia memberikan kesan kepada pelbagai aspekkehidupan manusia. Malaysia juga tidak terkecuali dengan fenomena ini. Sehubungan denganitu, objektif kajian ini dijalankan ialah untuk membuat tinjauan awal bagi mengetahui apakahkesan pandemik tersebut kepada arkib awam di Malaysia. Diharap dengan mengetahui kesantersebut, ia akan menjadikan masyarakat Malaysia amnya dan petugas-petugas yangdipertanggungjawap mengurus arkib awam khususnya lebih bersedia menghadapi sebarangancaman pandemik penyakit yang boleh menganggu kelancaran usaha mengurus khazanahnegara yang tidak ternilai ini. Bagi mencapai objektif kajian, penyelidik menggunakanpendekatan ulasan karya (literature review) untuk mendapatkan maklumat berkaitan topikkajian. Media rujukan seperti suratkhabar, buku, media sosial seperti facebook, lamansesawang dan sebagainya digunakan. Hasil kajian mendapati sememangnya terdapat kesankesantertentu terhadap arkib awam di Malaysia akibat daripada berlakunya penularanpandemik ini di Malaysia. Kesan-kesan tersebut dibincangkan satu persatu dalam artikel ini.Diharap juga kajian ini akan menjadi pemangkin untuk para penyelidik menjalankan kajiantentang topik ini dengan lebih terperinci atau mendalam lagi pada masa hadapan demi untukmembantu memastikan arkib awam dapat terus dipelihara dan digunakan untuk tatapangenerasi kini dan akan datang.