KEPERLUAN PEMENTORAN KEROHANIAN ISLAM RAKAN SEBAYA BERASASKAN MARHALAH DAKWAH FARDIYAH DI INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI: SATU TINJAUAN - Ummi Syarah Ismail,; Noraini Ismail,; Mardzelah Makhsin,; Afiffudin Mohammed Noor,; Zuraimy Ali,; Amin Che Ahmat, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pementoran rakan sebaya dalam sistem pendidikan merupakan salah satu programyang terbukti boleh membangunkan peribadi individu di peringkat sekolah dan universiti.Walaupun begitu, berdasarkan tinjauan literatur, pementoran kerohanian Islam di peringkatinstitusi pengajian tinggi masih kurang dilaksanakan berbanding kaedah pementoran yanglain. Justeru, artikel ini bertujuan untuk memaparkan hasil kajian tinjauan berkaitan keperluanpementoran kerohanian Islam rakan sebaya berasaskan marhalah dakwah fardiyah di institusipengajian tinggi berdasarkan perspektif pelajar sebagai subjek dakwah dan tarbiah dalampersekitaran universiti. Seramai 258 pelajar daripada empat buah universiti awam zon utaradipilih secara rawak mudah sebagai responden kajian. Responden dikehendaki memberirespon terhadap 17 item yang berkaitan dengan pelaksanaan program pementoran kerohanianIslam rakan sebaya di universiti, keperluan pelaksanaan program pementoran kerohanianIslam rakan sebaya di universiti dan keperluan pendekatan dakwah fardiyah dalampelaksanaan pementoran kerohanian Islam rakan sebaya di universiti. Soal selidik 5 skalalikert digunakan sebagai instrumen kajian. Analisis statistik deskriptif menggunakanâ€œStatistical Package for The Social Science Version 26.0â€ (SPSS 26.0) digunakan dalam melaporkan dapatan kajian. Hasil kajian menunjukkan bahawa secara keseluruhanpelaksanaan program pementoran rakan sebaya di universiti berada pada tahap sederhana(min = 3.22). Bagi pelaksanaan program pementoran kerohanian Islam rakan sebaya skor minadalah tinggi (min = 4.24). Begitu juga min bagi keperluan pendekatan dakwah fardiyah dalampementoran kerohanian Islam rakan sebaya di universiti (min = 4.15). Kesimpulannya,berdasarkan perspektif pelajar, pelaksanaan program pementoran rakan sebaya di universitiperlu ditambah baik pelaksanaannya terutama dalam menerapkan elemen pembangunankerohanian dan keagamaan. Para pelajar juga berpendapat pelaksanaan pementorankerohanian Islam rakan sebaya berasaskan marhalah dakwah fardiyah adalah satu keperluanuntuk dilaksanakan di universiti dalam usaha untuk membangunkan jati diri pelajar muslimdan seterusnya melahirkan modal insan yang holistik dan seimbang.