INDIKATOR KESEJAHTERAAN BANDAR: PERBANDINGAN DI ANTARA BANDAR MUAR DAN BATU PAHAT - Siti Norashikin Bashirun,; Afrah Hayati Abdul Rahman,; Masliza Mohd Razali,; Norizam Lagiman, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Perancangan bandar dilihat sebagai salah satu usaha untuk menghasilkanpersekitaran fizikal yang baik serta mempromosikan kehidupan yang sihat dan bertamadunmelalui penyediaan asas bagi kehidupan komuniti sebagai sebuah bandar yang baik. Konsepperancangan bandar adalah berbeza mengikut konteks, pengalaman dan amalan perancangandalam suatu masa dan tempat. Justeru itu, kajian ini adalah berdasarkan kepada indikatorkesejahteraan bandar yang terdiri daripada enam (6) faktor iaitu fizikal, ekonomi, sosial(perspektif barat) dengan penambahan pada dimensi akidah, akhlak, dan institusi (perspektifIslam). Indikator ini diuji di dua buah daerah Muar dan Batu Pahat. Hasil dapatan kajianmenunjukkan bahawa faktor akidah dan institusi adalah faktor yang dominan. Kajian ini jugamenunjukkan bahawa bandar Muar adalah lebih sejahtera berbanding bandar Batu Pahat.Kesimpulannya, penyelidik mencadangkan bahawa bagi mempertingkatkan kesejahteraanbandar berasaskan pencapaian indikator, maka peranan institusi agama Islam diperlukan bagiimplementasi indikator dari perspektif Islam.