KAJIAN LITERATUR SISTEMATIK PEMBANGUNAN SKALA BERORIENTASI ISLAM DI MALAYSIA - Daud Mohamed Salleh,; Azlisham Abdul Aziz,; Mohd Nor Mamat, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kajian ini adalah satu pendekatan analisis tinjauan kajian literatur sistematikmengenai skala berorientasikan agama Islam yang dibangunkan di Malaysia. Berdasarkantinjauan yang dijalankan oleh penyelidik, didapati terdapat pelbagai 15 skala telahdibangunkan yang bermula pada tahun 2006. Skala yang telah dibangunkan adalahberasaskan kepada sumber epistemologi, teori dan model Islam melalui kajian peringkatpascasiswazah, projek geran penyelidikan dan penerbitan kertas kerja penyelidikan. Analisisskala yang dirumuskan dalam kajian ini mampu dijadikan rujukan bagi para penyelidik muslimyang menjalankan penyelidikan kuantitatif dari aspek memilih skala yang diperakui sah,kebolehpercayaan dan memenuhi keperluan dalam konteks penyelidikan dengan bersumberkanrujukan Islam seterusnya memberikan alternatif yang persis kepada penyelidik muslim agartidak terus bergantung pada skala dari sisi pandang barat.