KEPERLUAN MOTIVASI DALAM KEHIDUPAN INDIVIDU MUSLIM - Aza Shahnaz Azman,; Fadilah Mat Nor, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Teori motivasi mempunyai pengaruh yang luas sejak dari awal kemunculannya.Ditunjangi oleh teori humanistic yang melihat aspek pembangunan diri dan juga potensii yangada dalam diri manusia itu sendiri. Teori motivasi ini memperlihatkan keunikan diri dankepentingan manusia lain terhadap individu tersebut dan ia berpaksikan kepada tindakan sertapembuatan keputusan. Namun begitu, kritikan keatas teori Barat ini, memperlihatkankepincangan masyarakat kerana menyisihkan elemen spiritual dalam kehidupan mereka.Peradaban yang semakin lama-semakin kurang nilai jati diri telah menjejaskan ketamaduananmanusia. Penulisan ini bertujuan untuk memberi penekanan tentang kepentingan motivasidalam kehidupan individu Muslim. Hirarki keperluan dan kepuasan diri adalah disandarkankepada Al Quran dan nilai-nilai yang dibawa oleh Islam dan kaitannya dalam kehidupanmanusia. Penulisan ini tidak melibatkan sebarang analisis data atau sampel kajian dan iabersifat konseptual. Diharap dengan penulisan ini, elemen spiritual yang bersifiat keagamaanakan menjadi satu pemangkin kepada tindakan dan pembuatan keputusan manusia.