IMPAK PENGETAHUAN DAN KESEDARAN IBUBAPA TERHADAP GAYA HIDUP DIGITAL DALAM KALANGAN REMAJA - Prof Madya Dr Che Hasniza Che Noh,; Prof Dr Che Su Mustaffa,; Dr Isma Rosila Ismail, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Perkembangan teknologi komunikasi dan maklumat mewujudkan fenomenamasyarakat terhubung atau ‘connected’ yang mendatangkan pelbagai implikasi positif dannegatif. Statistik menunjukkan penyalahgunaan internet merupakan isu serius sama adadiperingkat global mahu pun di Malaysia. Lantaran semakin ramai rakyat Malaysia menjadi‘netizens’ terutamanya kanak-kanak dan remaja, maka semakin tinggi keperluan untukmendidik mereka untuk sentiasa berhati-hati, sensitif dan prihatin apabila berkongsi maklumatatas talian. Kanak-kanak dan remaja merupakan dua golongan yang paling terdedah kepadaancaman dan risiko berkaitan internet kerana jenayah siber boleh berlaku tanpa mengira dimana mereka berada, termasuk di dalam rumah sendiri. Ibubapa merupakan ‘institusipertama’ untuk anak-anak mendapat latihan awal tentang bagaimana untuk menjadi ‘netizen’yang bertanggungjawab terhadap diri dan komuniti digital. Sehubungan itu, satu kajiankualitatif telah dijalankan bertujuan mengenalpasti tahap pengetahuan dan kesedaran ibubapatentang gaya hidup digital dalam kalangan remaja. Kajian ini melibatkan tigabelas respondenyang terdiri dari ibu atau bapa yang mempunyai anak-anak remaja. Berdasarkan hasil kajiandapatlah dirumuskan bahawa responden menyedari isu penyalahgunaan internet adalahsesuatu yang membimbangkan, namun kurang mengetahui kaedah untuk mencegah danmenangani sekiranya anak-anak terlibat dengan jenayah siber. Kajian ini memberi implikasibahawa usaha perlu giat dijalankan oleh pihak-pihak bertanggungjawab seperti mengadakanprogram pendidikan yang melibatkan ibubapa bertujuan memupuk kesedaran tentangkepentingan menjaga keselamatan anak-anak dalam talian. Kajian ini juga memberi implikasibahawa tahap pengetahuan ibubapa masih perlu ditingkatkan kerana pembentukanmasyarakat digital merupakan satu cabaran baharu yang perlu ditangani dengan teliti oleh pelbagai pihak termasuk masyarakat dan pembuat polisi agar masyarakat mampubertingkahlaku secara bersesuaian seiring dengan perkembangan teknologi.