ISU TANAH WAKAF TERBIAR DAN PERANAN NAZIR MENURUT UNDANG-UNDANG ISLAM DAN UNDANGUNDANG WAKAF DI MALAYSIA - Mohammad Hidir Baharudin; Norintan Wahab; Rosnani Mohd Salleh; Siti Mariam Atan; Rahmawati Mohd Yusoff (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Malaysia adalah antara negara yang mempunyai banyak tanah wakaf. Umummengetahui nazir bagi tanah wakaf adalah Majlis Agama Negeri, namun persoalan timbulmengapa isu tanah wakaf terbiar amat banyak pada masa ini. Ini adalah kerana pembangunantanah wakaf terletak di bawah tanggungjawab Majlis Agama Negeri. Justeru itu, artikel iniakan membincangkan mengenai isu tanah wakaf terbiar serta peranan nazir dalammembangunkan tanah wakaf mengikut perundangan Islam dan perundangan di Malaysia.Perbincangan dalam artikel ini menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif di mana isumasalah ini akan diteliti menurut perspektif al-Quran dan Sunnah. Selain daripada itu, rujukanjuga akan dibuat melalui undang-undang di Malaysia melalui akta dan enakmen-enakmenyang berkaitan. Hasil kajian menunjukkan bahawa peranan nazir telah dijelaskan di dalamEnakmen Pentadbiran Agama Islam bagi setiap negeri. Malahan pembangunan tanah wakafjuga ada disebut di dalam Enakmen Wakaf bagi negeri yang berkaitan. Justeru itu, para nazirhendaklah lebih progresif dalam membangunkan tanah wakaf kerana isu tanah wakaf terbiarmenyalahi prinsip agama Islam