KETAHANAN KOMUNITI MENGURUSKAN SUMBER PERTANIAN DALAM MENGHADAPI BENCANA SOSIAL SEMASA TEMPOH PENDEMIK COVID-19 - Colonius Atang; Jalihah Md. Shah; Kee Sabariah Kee Yusof; Harifah Mohd Noor; Intan Soliha Ibrahim; Marja Azlima Omar; Pauline Yong; Jurry Foo (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Pengurusan sumber pertanian merupakan antara isu utama yang dihadapi di Malaysiadalam tempoh pendemik COVID-19 yang mula berlaku pada awal tahun 2020. Kajian awaldijalankan untuk mengkaji tingkahlaku ketahanan komuniti (community resilience) di kawasanpasca bencana alam menguruskan sumber pertanian dalam menghadapi bencana sosial akibatCOVID-19. Kajian dilakukan di Kundasang kerana persoalan besar yang ingin dilihat dalamkajian ini ialah adakah komuniti di kawasan bencana alam mempelajari daripada pengalamanmereka menghadapi bencana alam dalam menangani ancaman bencana sosial. Ketahanankomuniti akan dikaji berdasar konsep ketahanan bencana (disaster resilience) keranaCOVID-19 adalah bencana biologikal yang mengancam manusia melalui penularan wabakpenyakit. Perbincangan dalam artikel ini akan menumpukan kepada penilaian awal terhadapkeupayaan komuniti dalam memehuni empat kriteria ketahanan bencana, iaitu merangkumi sasaran konteks, gangguan, kapasiti untuk bertindak balas dan reaksi. Bagi mendapatkanmaklumat awal untuk kajian eksploratori ini, kerja mengutip data dilakukan melaluipemerhatian di lapangan, temubual dengan beberapa pengusaha pertanian yang terlibat secaraaktif menguruskan hasil pertanian semasa tempoh pandemic COVID-19 dan melalui sorotankandungan maklumat dalam talian. Maklumat yang diperolehi dianalisis secara deskriptifuntuk mendapatkan gambaran awal tindak balas komuniti menghadapi bencana sosial. Hasilkajian mendapati bahawa komuniti pengusaha pertanian di Kundasang mempunyai tahapketahanan yang positif kerana dapat beradaptasi dengan bencana sosial berdasarkan kepadasasaran konteks, gangguan, kapasiti untuk bertindak balas dan reaksi.