PENGARUH TAUBAT DALAM PENGGUGURAN HUKUMAN HUDUD: SATU ANALISIS - Ahmad Mujahideen Haji Yusoff; Hamidi Abdul Ghani; Noraini Mohd Noor (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Setiap insan tidak terkecuali daripada terjerumus ke lembah dosa. Islam telahmensyariatkan taubat bagi penyucian dosa. Selain taubat, Islam juga mensyariatkan hukumanbagi penyucian dosa antaranya hukuman hudud. Namun, hubungan taubat dengan hukumanhudud ini mempunyai pengaruhnya yang tersendiri. Oleh itu, artikel ini membincangkankonsep taubat dan hukuman hudud serta menganalisis pengaruh taubat dalam pengguguranhukuman hudud. Artikel ini berbentuk kualitatif sepenuhnya yang menggunakan metodepengumpulan data dan penganalisisan data yang melibatkan kaedah kepustakaan dari bahanbahanbercetak dengan menggunakan perisian N-Vivo 2.0. Hasil dapatan kajian inimenjelaskan bahawa taubat ialah permohonan ampun dan penyesalan di atas dosa yang telahdilakukan secara ikhlas kerana Allah SWT dan berazam untuk tidak mengulanginya sertameminta halal terhadap hak manusia dengan mengembalikannya kembali. Hukuman hududpula ialah hukuman seksa dunia yang telah ditetapkan oleh al-Quran dan hadis Nabi SAWbagi kesalahan-kesalahan yang termasuk dalam kategorinya. Selain itu, terdapat empatperingkat taubat berkaitan dengan hukuman hudud iaitu taubat setelah berfikir untukmelakukan jenayah tetapi jenayah belum dilakukan; taubat setelah melakukan jenayah dansebelum sampai ke pengetahuan pihak berkuasa; taubat selepas sampai ke pengetahuan pihakberkuasa dan sebelum pesalah dihukum; dan taubat selepas pesalah dihukum