KEPUASAN DAN KESELESAAN KOMUNITI TERHADAP KEMUDAHAN JETI AWAM PULAU GAYA: SATU PENEMUAN - Rosdiana Betare; Teuku Afrizal Teuku Anuar; Nor-Ina Kanyo; Rosazman Hussin; Ahmad Tarmizi Abdul Rahman; Norhuda Salleh (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis kepuasan dan keselesaan pengguna JetiAwam, Pulau Gaya dari aspek kemudahan yang disediakan di jeti awam. Analisis kekerapandan Jadual Silang/ Crosstabulation (SPSS) merupakan analisis yang digunakan untukmengukur tahap kepuasan dan keselesaan pengguna Jeti Awam Pulau Gaya. Terdapat 22kemudahan dan pemboleh ubah perkhidmatan yang telah dinilai yang menjadi pengukur tahapkepuasan dan keselesaan pengguna jeti awam Pulau Gaya. Perbezaan nilai kepuasan dankeselesaan pengguna jeti awam akan ditunjukkan mengikut kampung dimana majoritipengguna jeti awam adalah penduduk Pulau Gaya. Hasil analisis kekerapan dan JadualSilang/ Crosstabulation (SPSS) akan melihat samada pengguna jeti awam berpuas hati atautidak terhadap kemudahan jeti awam tersebut. Sekiranya pengguna menunjukkan rasa tidakberpuas hati maka jeti awam ini perlu dinaiktaraf untuk keselesaan dan keselamatanpengguna. Namun jika pengguna jeti awam berpuashati perlu dipastikan lawatannya samadakemudahan tersebut dapat menjamin keselamatan dan keselesaan pengguna. Hasil analisiskajian menunjukkan kesemua pengguna jeti awam merasakan tidak berpuas hati terhadapkemudahan yang disediakan di jeti awam Pulau Gaya. Walaubagaimanapun, jeti awammerupakan satu altenatif penting yang menghubungkan penduduk Pulau Gaya ke KotaKinabalu untuk kegiatan seharian. Oleh yang demikian, perlu ada pengukuran penelitiankepuasan dan keselesaan pengguna Jeti Awam, Pulau Gaya bagi tujuan naiktaraf untuk memperkasa Pulau Gaya sebagai destinasi pelancongan pulau dalam bandar pada masahadapan.