KONSEP IDEOLOGI MODEN DAN SEJARAHNYA: SATU PENGENALAN - Ahmad Mujahideen Haji Yusoff; Muhammad Nasron Yaacob; Noraini Mohd Noor (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2021)
Ideologi merupakan fahaman atau pegangan yang tercetus daripada pemikiran danpengetahuan masyarakat. Ideologi moden mula berkembang dengan pesat semasa zamanRenaissance. Sejak itu, umat Islam mula berdepan dengan ancaman ideologi moden dalammenggugat keyakinan terhadap Islam. Namun kemunculan ideologi moden ini masih kurangdiketahui khususnya oleh umat Islam sendiri. Oleh itu, artikel ini membincangkan konsepideologi moden dan sejarahnya yang merupakan suatu keperluan untuk diketahui pada masakini. Artikel ini berbentuk kualitatif sepenuhnya yang menggunakan metode pengumpulan datadan penganalisisan data yang melibatkan kaedah kepustakaan dari bahan-bahan bercetakdengan menggunakan perisian N-Vivo 2.0. Artikel ini mendapati bahawa ideologi modenmerupakan fahaman ciptaan Barat yang boleh membawa satu ancaman besar terhadapkepercayaan umat Islam. Sejarah telah membuktikan bahawa Barat telah berusaha denganbersungguh-sungguh untuk memesongkan umat Islam daripada ajaran Islam yang sebenarmelalui tiga peringkat iaitu peringkat kelahiran, peringkat kematangan dan peringkatpenjarahan. Justeru, umat Islam seharusnya menyedari hakikat ini agar dapat mengelakkandiri dari terpedaya dengan ideologi moden yang telah diperkenalkan oleh Barat agarkepercayaan umat Islam terus terpelihara