PERSEPSI PEMIMPIN TEMPATAN DAN KOMUNITI KAWASAN PESISIR DI WILAYAH ISKANDAR MALAYSIA TERHADAP PROGRAM EKOPELANCONGAN KAWAN ISKANDAR MALAYSIA - Mohd Zulhafiz Said; Ibrahim Komoo; Edy Tonnizam Mohamad (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Kajian ini melihat persepsi yang diutarakan daripada pemimpin tempatan sepertiketua kampung, pengerusi koperasi Kawan Iskandar Malaysia, komuniti di kalangan pendudukkampung dan ahli koperasi Kawan Iskandar Malaysia. Kajian ini menggunakan pendekatankualitatif dengan menjalankan temubual kepada 16 orang responden. Kawasan yang terlibatadalah Kampung Sungai Melayu, Ulu Pulai, Permas Besar dan Kongkong Laut. Dapatankajian menunjukkan program Kawan Iskandar Malaysia merupakan sebuah program yangmampu memberikan perubahan kepada komuniti kawasan pesisir untuk terlibat dalam industriekopelancongan dan mampu menjana pendapatan tambahan kepada pesertanya. Prosespemerkasaan juga dilakukan oleh Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar kepadapeserta program ini. Walaubagaimanapun, terdapat juga permasalahan yang timbulterutamanya tentang pengurusan dan pentadbiran koperasi yang seakan berat sebelah.