KEPERLUAN INSTRUMEN STRATEGI MENGHAFAZ ALQURAN DALAM KALANGAN PELAJAR TAHFIZ MODEL ULUL ALBAB (TMUA) - Noor Fadilah Binti Ambo; Siti Eshah Mokhsein (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Kajian tinjauan literatur ini adalah bertujuan untuk meninjau keperluan instrumenstrategi menghafaz al-Quran pelajar Tahfiz Model Ulul Albab (TMUA) agar dapat membantupelajar meningkatkan prestasi dalam pencapaian hafazan. Kajian mendapati terdapat tigakeperluan instrumen strategi menghafaz al-Quran iaitu untuk memenuhi keperluan matlamatprogram, meningkatkan pencapaian hafazan dan ketiadaan instrumen khusus untuk menilaidan mengukur strategi menghafaz al-Quran. Oleh yang demikian, Instrumen StrategiMenghafaz Quran (ISMEQ) yang mantap, terkini, mempunyai kesahan dan kebolehpercayaantinggi perlu dibangunkan bagi mengukur strategi menghafaz dengan menggunakan modelpengukuran Rasch.