IMPAK, CABARAN DAN INISIATIF PENGGIAT SENI PERSEMBAHAN SEPANJANG TEMPOH PANDEMIK COVID-19 - Suhaimi Magi; Jabil Mapjabil; Baharuddin Mohd Arus; Rosli Sareya; Datu Razali Datu Eranza; Toh Min Min (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Penularan wabak COVID-19 di Malaysia telah memaksa pihak kerajaanmelaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Hampir 24 minggu keseluruhan PKP inimemberikan kesan yang mendalam terutamanya penggiat seni persembahan di negeri Sabah.Asas permasalahan kajian ini didasarkan pada isu utama (i) apakah impak dan cabaran yangdihadapi oleh penggiat seni di Sabah sepanjang PKP berlangsung selama hampir 6 bulanberkenaan dan (ii) apakah inisiatif yang dilakukan oleh penggiat seni untuk mengatasimasalah yang kesan daripada Perintah Kawalan Pergerakan. Secara lumrahnya, senipersembahan melibatkan teori dan amalan dalam seni tari, muzik, drama, teater dan filem.Seni persembahan ini merupakan sebahagian daripada industri kreatif dan budaya. Penggiatseni persembahan pula meliputi pelaku seni, penganjur, pengeluar, pendidik, usahawan, krupengurusan dan teknikal. Kaedah kuantitatif melibatkan temu bual dengan pelbagai kategoripenggiat seni persembahan menggunakan borang soal selidik. Pendekatan kualitatif pulamelibatkan survei menggunakan panduan borang temu bual mendalam, temu bual kumpulansasar (focus group) dan pemerhatian. Kajian fundamental ini dijangka dapat menyumbang dalam penyediaan pelan pengurusan risiko dan krisis penularan pandemik dalam bidang senidan budaya secara amnya.