IMPLIKASI PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN KESAN PENULARAN PANDEMIK COVID-19 TERHADAP KESEJAHTERAAN KOMUNITI PULAU: SUATU TINJAUAN LITERATUR - Mohd. Halipah Jetendra; Jabil Mapjabil; Nor-ina Kanyo; Rosazman Hussin; Badariah Ab. Rahman; Abentin Estim; Datu Razali Datu Eranza; Abdul Hamid Abdul Rahim (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kesan penularan pandemikCOVID-19 memberikan impak terhadap kesejahteraan penduduk dan ekonomi di Malaysia. DiSabah, arahan PKP termasuk Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan PerintahKawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang dikuatkuasakan sehingga 31 Disember 202 inididapati mempengaruhi kesejahteraan penduduk termasuklah komuniti pulau dari aspekkesihatan, ekonomi dan sosial. Sehingga hari ini, kajian tentang impak penularan pandemikCOVID-19 dari bidang sains sosial masih kurang dan terhad. Artikel ini adalah berdasarkan tinjauan awal dan sorotan literatur tentang impak perintah kawalan pergerakan terhadapkesejahteraan komuniti pulau. Suatu kajian sedang dijalankan yang melibatkan empat pulauiaitu Pulau Gaya di Kota Kinabalu, Pulau Mantanani di Kota Belud, Pulau Sakar di LahadDatu dan Pulau Selakan di Semporna. Justeru, diharapkan dapatan kajian itu nanti bakalmenyumbang terhadap dokumentasi tentang sejauh mana pelaksanaan PKP sepanjangpenularan COVID-19 mempengaruhi kesejahteraan komuniti pulau di Sabah khususnya danMalaysia amnya.