ANALISIS AWAL TERHADAP KESAN KEPADA KEHIDUPAN BERJEMAAH UMAT ISLAM DALAM TEMPOH MEMBENDUNG VIRUS COVID-19 DI MALAYSIA - Ahmad Tarmizi Abdul Rahman; Nor-Ina Kanyo; Suhailah Abdul Muin; Aisah Hossin (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Kehidupan berjemaah dianggap sebagai satu bentuk amalan spiritual bertasauf ataudikenali sebagai suhbaha dalam ilmu bertasauf. Ia menjadi salah satu amalan yang dituntutdalam ajaran agama Islam. Namun, kehadiran COVID-19 yang telah melanda senanterodunia secara tanpa sedar telah mengganggu amalan kehidupan berjemaah dalam kalanganmasyarakat Islam di Malaysia. Pengeluaran fatwa oleh bahagian Hal Ehwal Agama JabatanPerdana Menteri berkenaan dengan kehidupan berjemaah khususnya berkaitan denganlarangan untuk sembahyang berjemaah di masjid dan surau sejajar dengan tempohperlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), Perintah Kawalan PergerakanPemulihan (PKPP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) telah sedikitsebanyak memberi impak negatif kepada kehidupan berjemaah umat Islam. Justeru, denganmenggunapakai data-data sedia ada daripada laman sesawang seperti kenyataan media cetakdan elektronik serta media massa, analisis awal dilakukan bagi menilai kesan terhadapkehidupan berjemaah umat Islam semasa tempoh perlaksanaan PKP, PKPP dan PKPB.Dalam membendung penularan COVID-19, pengeluaran fatwa oleh bahagian Hal EhwalAgama Jabatan Perdana Menteri telah menyebabkan timbulnya keraguan autensiti fatwa yang telah dikeluarkan sehingga membuka ruang kekeliruan dalam perihal asas terhadappengeluaran fatwa tersebut.