TINJAUAN LITERATUR TERHADAP ADAPTASI PENGGIAT SENI DALAM MEMBUDAYAKAN PERSEMBAHAN SENI SECARA TALIAN (DIGITAL) SEBAGAI NORMAL BAHARU DAN IMPAK DALAM TEMPOH PANDEMIK COVID-19 - Sri Ningsih Sukirman; Jabil Mapjabil; Maryama Ag. Daud; Rosli Sareya; Soffriezan Yahya; Patricia Jipoh (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Penularan pandemik COVID-19 di Malaysia yang mula dikesan pada akhir bulanJanuari 2020 lalu telah memaksa kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan(PKP) yang seterusnya dilanjutkan kepada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB)dan disusuli dengan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mulai 18 Mac danseterusnya dilanjutkan hingga 31 Disember 2020. Memandangkan pengalaman PKP iniadalah pertama kali bagi kebanyakan penduduk dan tempohnya yang panjang sehinggamenjangkau 24 minggu, ia didapati memberikan impak terhadap pelbagai sektor ekonominegara. Salah satu sektor berkenaan adalah industri media, seni dan hiburan. Penularanpandemik COVID-19 dan pelaksanaan PKP didapati memberikan kesan yang mendalamterutamanya terhadap penggiat seni persembahan di negeri Sabah. Asas permasalahan kajianini didasarkan pada bagaimanakah mereka mengadaptasi pendekatan persembahan dari normal biasa bersifat fizikal ke normal baharu iaitu ‘pentas’ digital dan cabaran yang terpaksadihadapi dalam tempoh COVID-19 nanti? Kajian ini menggunakan pendekatan sorotanliteratur yang berkaitan dengan isu pandemik COVID-19 dan industri media, seni dan hiburan.