TINJAUAN LITERATUR KESAN PANDEMIK COVID-19 TERHADAP KELANGSUNGAN KEUSAHAWANAN KRAF TRADISIONAL SKALA KECIL DALAM PELANCONGAN DOMESTIK DI SABAH - Siti Aidah Lukin @ Lokin; Jabil Mapjabil; Zuraidah Jamrin; Halina Sendera Mohd. Yakin; Suraya Sintang (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Malaysia melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dari 18 Mac 2020hingga 28 April 2020 bagi memutuskan rangkaian jangkitan wabak COVID-19 selepasPertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan wabak ini sebagai pandemik yangamat berbahaya terhadap keselamatan nyawa manusia. Industri pelancongan merupakanindustri yang paling awal terjejas ketika pelaksanaan PKP dan yang paling lambat pulihselepas PKP ditamatkan. Industri pelancongan domestik di Sabah khususnya pelanconganberasaskan warisan budaya tempatan yang melibatkan keusahawanan kraf tradisional skalakecil amat terkesan dengan perintah PKP ini. Kajian literatur menunjukkan penyelidikan yangterhad dilakukan tentang ancaman wabak terhadap industri pelancongan domestik.Sebaliknya kajian lebih tertumpu kepada aspek pemulihan dan pengurusan krisis pandemik.Kajian ini cuba mengenal pasti kesan yang dihadapi oleh usahawan kraf tradisional skala kecildalam tempoh PKP sehinggalah pasca pandemik COVID-19 di Sabah khususnya di daerahKota Belud, Keningau, Tenom dan Kuala Penyu. Daripada penelitian kesan tersebut kajian ini seterusnya akan mengenal pasti strategi yang diamalkan, dirancang dan dicadangkan olehusahawan dalam memperkasa pelancongan domestik dalam tempoh PKP sehinggalah pascapandemik COVID-19. Hasil kajian akan mencadangkan langkah strategi pengurusan risikodan krisis penularan wabak COVID-19 serta pandemik lain yang boleh dibangunkan untukmemperkasa usahawan kraf tradisional skala kecil pada masa akan datang. Justeru, kajian inicuba menggunakan pendekatan tinjauan literatur yang berkaitan dengan kesan pandemikCOVID-19 terhadap kelangsungan keusahawanan kraf tradisional skala kecil dalampelancongan domestik di Sabah.