RESILIEN KEUSAHAWANAN MAKANAN TRADISI SEBAGAI PRODUK PELANCONGAN DALAM TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) SEPANJANG PANDEMIK COVID-19 DI NEGERI SABAH - Harifah Mohd Noor; Jabil Mapjabil; Adilah Md Ramli; Jurry Foo @ Jurry Bt F. Michael; Ubong Imang; Rima Abdul Rahman (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Sabah atau dikenali sebagai Negeri di Bawah Bayu adalah negeri yang kaya denganpelbagai destinasi pelancongan yang terkenal di Malaysia dengan Gunung Kinabalu dankeindahan pantainya. Di samping itu, Sabah menawarkan kepelbagaian makanan tradisi yangmenjadi salah satu sumber tarikan produk pelancongan. Pelancong akan diperkenalkandengan makanan tradisi seperti kuih cincin, amplang, pinasakan dan hinava. Sebilangan besarproduk makanan tradisional dan telah didaftarkan sebagai ahli Perbadanan Perusahaan Kecildan Sederhana Malaysia (PKS). Namun, pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)di Malaysia kerana penyebaran wabak COVID-19 mengakibatkan Sabah menghadapipenurunan drastik jumlah pelancong dan memberi kesan ekonomi kepada pengusaha produkmakanan tradisi. Sehubungan itu, timbul persoalan sejauh mana resilien dan kelangsunganpara pengusaha makanan tradisi di Sabah dalam menangani kemerosotan permintaan produk makanan tradisi. Apakah alternatif pemulihan yang boleh dilaksanakan dalam tempoh PKPdan seterusnya pasca COVID-19. Kajian ini menggabungkan pendekatan kuantitatifmenggunakan instrumen kaji selidik, temu bual dan pemerhatian yang melibatkan sejumlah100 pengusaha makanan dari pelbagai katogeri produk makanan. Penemuan mendapatikemerosotan pendapatan yang serius menjadi cabaran utama pengusaha. Ini adalah keranamodal semakin berkurangan dan kesukaran mendapatkan bekalan bahan mentah. Namunmemberhentikan pekerja atau pengeluaran produk adalah alternatif terakhir pengusaha untukmenangani masalah kewangan. ‘geran berbentuk one off daripada kerajaan’ dan ‘mengubahnorma strategi pemasaran’ adalah harapan utama untuk membantu para pengusaha. Kajianini membuka ruang kepada pihak berkuasa untuk mengenal pasti daya tahan dan survival parapengusaha semasa dan selepas tempoh pandemik ini.