POTENSI APLIKASI PENILAIAN IMPAK SOSIAL UNTUK MENILAI DASAR DAN PROGRAM KERAJAAN SEMASA PANDEMIK COVID-19 - Romzi Ationg; Kursam Ongui; Gaim James Lunkapis; Rosazman Hussin; Colonius Atang (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Tujuan utama artikel ini adalah untuk memberikan penilaian awal mengenai potensiaplikasi Penilaian Impak Sosial untuk menilai dasar dan program negara yang digunakansemasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Malaysia. Dalam hal ini, Penilaian ImpakSosial adalah salah satu alat untuk mengenal pasti dan meramal potensi impak sosial daripadapelaksanaan dasar, program dan projek. Penilaian Impak Sosial ini telah digunakan secarameluas di seluruh dunia termasuk di Malaysia dan telah diluluskan untuk dilaksanakan olehParlimen Malaysia pada tahun 2016 melalui pindaan Akta Perancangan Bandar dan Desa172, A1522. Akta ini telah diwartakan untuk dilaksanakan pada Januari 2017 dan hal inimemang diakui kesejahteraan masyarakat sering dibentuk melalui polisi kerajaan, programdan rancangan pembangunan negara. Oleh itu, adalah wajar impak sosial yang berpotensidaripada pelaksanaan dasar, program dan projek yang dilaksanakan dalam usahamenghentikan wabak COVID-19 di Malaysia harus dinilai dengan tepat semasa pelaksanaan.Bagi meningkatkan lagi pelaksanaan dan keberkesanan dasar, program dan projek. Pihakberkuasa seharusnya membuat Penilaian Impak Sosial terlebih dahulu yang mungkin memberiimpak yang teruk dan negatif. Proses penilaian ini tidak semestinya mengambil masa yanglama kerana penilaian ini dapat dilaksanakan dengan menggunakan Rapid Social ImpactAssessment (RSIA). Kaedah yang digunakan dalam proses ini adalah kualitatif iaitu melaluitinjauan kaedah yang tersedia untuk Penilaian Impak Sosial terhadap dasar negara, program dan projek bagi mengatasi pandemik COVID-19 di Malaysia. Dapatan awal dari penyelidikanini menunjukkan bahawa kaedah yang sedia ada berpotensi untuk meramal impak sosialterhadap dasar kerajaan, program dan projek yang dilaksanakan untuk mengawal penyebaranwabak COVID-19 di Malaysia.