TINJAUAN STRATEGI PELAKSANAAN PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN (PKP) DALAM MENGHADAPI PANDEMIK COVID-19 DI MALAYSIA - Nor-Ina Kanyo; Ahmad Tarmizi Abdul Rahman; Jabil Mapjabil; Rosazman Hussin; Suhailah Abdul Muin; Jashmaira Kipli (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Kajian ini adalah berkaitan dengan tinjauan strategi pelaksanaan perintah kawalanpergerakan (PKP) di Malaysia dalam menghadapi pandemik wabak COVID-19. Kajian inibertujuan untuk mengenalpasti segala bentuk langkah yang dilaksanakan oleh pihak KerajaanMalaysia dalam menghadapi wabak COVID-19. Dalam kajian ini akan menekankan perananMajlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Fokuskajian ini adalah berkaitan pelaksaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mengikut fasaiaitu dari fasa 1 hingga fasa 7. Tidak dinafikan apabila PKP dilaksanakan tetap ada kes yangdilaporkan saban hari namun pelaksanaan PKP di Malaysia dilihat mampu untuk mengawalrebakan penyakit ini daripada menjadi lebih teruk. Hal ini terbukti melalui laporan kes harianyang dilaporkan oleh KKM, menunjukan data terkawal dan menurun pada fasa PKPdilaksanakan. Selain itu, kajian ini ingin melihat sejauhmana kepatuhan masyarakat Malaysiaterhadap pelaksanaan PKP. Sepanjang PKP dijalankan masih terdapat tangkapan terhadapbeberapa individu yang melanggar arahan PKP hingga menyebabkan kerajaan mengeluarkan arahan bagi mengenakan tindakan yang lebih tegas dikenakan pada fasa 3 PKP dilaksanakan.Kaedah kajian yang digunakan ialah kajian kepustakaan iaitu merujuk kepada pembacaankajian lepas, keratan akhbar, laman rasmi kerajaan dan dokumen yang berkaitan.