FAKTOR SIKAP DAN KEJAYAAN USAHAWAN ASNAF: AMALAN KEROHANIAN ISLAM SEBAGAI PENYEDERHANA - Faizah Binti Zakaria; Azhar Bin Harun (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2020)
Artikel ini membincangkan tentang konsep hubungan faktor dengan kejayaan usahawan asnaf dan amalan kerohanian Islam dimasukkan sebagai faktor penyederhana. Seterusnya, konsep ini akan digunakan untuk cadangan kajian akan datang bagi melihat hubungan pembolehubah-pembolehubah ini di dalam satu model. Berdasarkan sorotan karya, factor sikap usahawan mempunyai hubungan dengan kejayaan perniagaan usahawan asnaf. Manakala dapatan daripada kajian literatur berkenaan amalan kerohanian Islam, mendapati amalan kerohanian Islam dapat mempengaruhi hubungan faktor-faktor kejayaan dan kejayaan usahawan asnaf.