ELEMEN ASAS PENSABITAN JENAYAH ‘SARIQAH’ DAN HUKUMANNYA MENURUT PERINTAH KANUN HUKUMAN JENAYAH SYARIAH, 2013 - Zurairatul Zakiah DSS Haji Rajid (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2019)
Kertas kerja ini membincangkan elemen asas yang terdiri daripada rukun dan syaratyang perlu dipenuhi bagi mensabitkan sesuatu kesalahan yang dianggap sebagai jenayah‘sariqah’ dan seterusnya mencorakkan bentuk dan kadar hukumannya di dalam PerintahKanun Hukuman Jenayah Syariah, 2013 (PKHJS, 2013). Sungguhpun pensabitan had1 perlumemenuhi rukun dan syarat tertentu, namun salah tafsiran sebahagian masyarakat dalammemahami konsep ‘sariqah’ telah mengakibatkan hukuman had potong tangan ke atas pencuridianggap sebagai hukuman yang zalim dan tidak berperikemanusiaan. Justeru, kertas kerja inicuba membincangkan tiga perkara utama. Pertama, mengenal pasti peruntukan ‘sariqah’ yangberkaitan dengan rukun dan syarat di dalam PKHJS, 2013; kedua, menganalisis rukun dansyarat dalam peruntukan ‘sariqah’; dan ketiga merumus rukun dan syarat pensabitan jenayah‘sariqah’ dan hukumannya dalam PKHJS, 2013. Kajian ini menggunakan kajian kepustakaandengan cara menganalisis kandungan peruntukan ‘sariqah’ yang berkaitan rukun dan syarat.Hasil kertas kerja ini menjelaskan kepentingan memahami elemen-elemen asas ini dengan baikselain menekankan bahawa peruntukan had ‘sariqah’ perlu memenuhi rukun dan syarat yangketat sebelum disabitkan, walaupun tidak dinyatakan secara jelas