MEKANISME PELAKSANAAN BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M) BERMULA TAHUN 2012 SEHINGGA 2018 UNTUK PEMBANGUNAN LESTARI - Ahmad Nazrul Alif Yahya; Wan Norhaniza Wan Hasan (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2019)
Kertas kerja ini bertujuan untuk meneliti matlamat mekanisme Bantuan Rakyat1Malaysia (BR1M) untuk Pembangunan Lestari. Mekanisme bantuan rakyat secara umumnyaialah mekanisme yang dijalankan oleh pelbagai pihak sama ada dari badan kerajaanataupun badan bukan kerajaan. Mekanisme bantuan rakyat ini adalah untuk memenuhisegala keperluan seharian bagi golongan yang berpendapatan rendah. Mekanisme bantuanrakyat ini mendapat perhatian bagi setiap pihak kerana ia perlu dilaksanakan bagimenampung kos sara hidup yang semakin meningkat bagi golongan tertentu. Persoalannya,bagaimanakah pelaksanaan BR1M pada tahun 2012 sehingga 2018? Kertas kerja inimempunyai dua objektif. Pertama, mengenal pasti pelaksanaan BR1M bermula 2012sehingga 2018. Kedua, menganalisis dan merumuskan mekanisme pelaksanaan BR1Mmenurut perspektif Islam. Analisis ini dilakukan dengan menggunakan kaedah kepustakaandan analisis kandungan. Mekanisme pelaksanaan BR1M dilaksanakan hanya untukmemenuhi dan menangani kos sara hidup golongan tertentu sahaja. Mekanisme pelaksanaanBR1M akan lebih komprehensif jika pelaksanaannya mempunyai tujuan dan matlamatberdasarkan perspektif Islam iaitu penggunaan dalam Islam dan Pembangunan Lestari.