PRESTASI PENGURUSAN RUANG: HOSPITAL KERAJAAN DI JOHOR, MALAYSIA (2006-2015) - Mohd Shahril Abdul Rahman, (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2019)
yang dihadapi oleh kebanyakan hospital. Maka, kajian ini bertujuan menentukan prestasi dalam pengurusan ruang hospital-hospital kerajaan. Ia melibatkan pengenalpastian corak pengurusan ruang hospital sedia ada. Seterusnya, kajian ini telah menentukan kaedah-kaedah yang digunakan untuk menangani masalah kekurangan ruang dan katil. Kajian kualitatif ini menggunakan kaedah analisis dokumen, yang melibatkan prestasi terkini dan yang lepas dalam memenuhi keperluan ruang dan katil hospital. Kadar kemasukan, kadar kegunaan katil hospital kerajaan, serta kaedah untuk menangani peningkatan kemasukan pesakit bagi tempoh 2006 hingga 2015 dianalisis secara tematik menggunakan analisis kandungan. Kajian ini dijalankan bagi semua hospital kerajaan di negeri Johor. Dapatan kajian boleh digunakan untuk penyelesaian kepada permasalahan ruang di hospital serta kajian lanjut.