STRATEGI GURU PENDIDIKAN ISLAM SEBAGAI PENDAKWAH DALAM MELAHIRKAN PELAJAR BERFIKIR ARAS TINGGI - Tengku Nor Husna Tengku Jamil; Hasanah Abd Khafidz; Khazri Osman (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2019)
Guru Pendidikan Islam (GPI) sering dikaitkan dengan kurangnya pengetahuantentang KBAT. Untuk itu, artikel ini membincangkan strategi dakwah GPI yang telahdilaksanakan dalam melahirkan pelajar yang mempunyai kemahiran berfikir aras tinggi(KBAT) selari dengan kehendak KPM. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif denganmenggunakan metode temu bual, pemerhatian dan analisis dokumen kepada lima orang GPIsekolah kebangsaan di Negeri Sembilan. Ia melibatkan strategi GPI sebagai pendakwah disekolah yang melibatkan aktiviti di dalam kelas dan di luar kelas. Hasil dapatan menunjukkanGPI menggunakan tujuh pendekatan sebagai strategi pendakwah dalam melahirkan pelajaryang KBAT iaitu pujian, tazkirah, galakkan, teknik penyoalan, perbincangan, penulisan daninovasi