KAEDAH PENYELIDIKAN ISLAM BERSEPADU: PENCARIAN KEBENARAN DAN KEBERKATAN ILMU - Noor Hisham Md Nawi; Burhan Che Daud (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2019)
Penyelidikan adalah satu wasilah untuk mencari kebenaran. Pencarian kebenaranmelalui penyelidikan dipengaruhi oleh epistemologi penyelidik kerana setiap pengkajimembawa bersamanya pandangan alam atau falsafah tertentu terhadap ilmu. Pada masakini, budaya kesarjanaan arus perdana dipengaruhi faham sekularisme dan dualisme yangmeletakkan asas pertimbangan kepada untung-rugi atau kenaikan pangkat; bukannya nilaidan keberkatan ilmu yang memberi manfaat kepada kemajuan ummah. Penyelidik muslimseharusnya mempunyai kaedah penyelidikan tersendiri bagi kesemua disiplin ilmu (sainswahyu, sains tabii, sains sosial dan kemanusiaan) yang mematuhi prinsip ontologi danepistemologi dalam Islam. Kaedah penyelidikan inilah yang dinamakan sebagaipenyelidikan Islam bersepadu yang akan membantu penyelidik mencari kebenaran dansolusi permasalahan umat menurut neraca pandangan alam Islam. Kaedah ini juga akanmemimpin penyelidikan untuk mencari kebenaran sejati dan menghasilkan korpus ilmubaharu yang membawa kesejahteraan kepada bangsa manusia dan alam keseluruhannya.Penulisan ini adalah perkongsian amalan penyelidikan yang sedang diusahakan oleh JabatanSains Kemanusiaan, Pusat Pengajian Bahasa dan Pembangunan Insaniah, UniversitiMalaysia Kelantan.