PERGURUAN TAHFIZ AL-QURâ€™AN: MASALAH DAN PENYELESAIAN - Dr Ahmad Bahaâ€™ Mokhtar; Dewi Erika Samidi; Prof. Madya Dr Abd Rahman Abd Ghani (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2019)
Minat masyarakat terhadap Program Tahfiz al-Qurâ€™an semakin meningkat. Atassebab ini, keperluan untuk mengambil tenaga pengajar al-Qurâ€™an yang terlatih secaraprofessional khususnya bahagian Tahfiz al-Qurâ€™an tidak boleh diketepikan. Namun demikian,setakat yang diketahui belum terdapat institusi sama ada kerajaan mahupun swasta khususnyadi Malaysia yang menawarkan pembelajaran atau latihan bagi guru-guru Tahfiz al-Qurâ€™an.Guru Tahfiz al-Qurâ€™an juga memerlukan pelbagai ilmu dan kemahiran asas untuk mengajarsubjek tersebut sebagaimana subjek-subjek yang lain. Tidak cukup hanya dengan sijil ataushahadah hafal al-Qurâ€™an yang mereka miliki, kerana cara belajar dan mengajar adalah duakemahiran yang berbeza. Kekurangan ilmu dan latihan dalam bidang ini menyebabkan timbulkenyataan di dada akhbar pada awal tahun ini (2018) bertajuk â€œGuru Tahfiz Tak Berkualitiâ€.Objektif kajian ini adalah untuk melihat masalah-masalah yang mungkin timbul disebabkankekurangan latihan bagi guru tahfiz. Di samping mencadangkan langkah-langkah yang bolehmembantu menyelesaikannya. Skop kajian ini hanya memfokuskan kepada latihan perguruantahfiz al-Qurâ€™an secara formal semenjak latihan perguruan secara formal ditubuhkan sehingga akhir 2018. Kertas kerja ini menggunakan metode kualitatif iaitu dengan mengumpulkanatrikel-artikel berkaitan dan bahan-bahan yang bersesuaian dengan topik kajian. Hasil kerjaini mencadangkan supaya perlu ada suatu usaha bersepadu bagi mengkaji dan menghalusibidang perguruan tahfiz al-Qurâ€™an oleh pakar-pakar yang berpengalaman dalam pendidikandan tahfiz al-Qurâ€™an untuk menghasil satu modul berkaitan perguruan tahfiz al-Qurâ€™an.Seterusnya modul tersebut boleh ditawarkan di institusi-institusi perguruan di seluruh negarauntuk melatih guru-guru tahfiz al-Qurâ€™an menjadi guru yang terlatih dan lebih professional