KEFAHAMAN HALAL, NORMA SUBJEKTIF, SIKAP DAN KAWALAN GELAGAT DITANGGAP TERHADAP PENGUNAAN PRODUK KOSMETIK HALAL - Nazifah Abdull Razab (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2016)
Isu halal dan haram merupakan persoalan yang penting untuk diberi perhatian oleh umat Islam. Pada masa kini, umat Islam terdedah dengan pelbagai produk kecantikan dari dalam negara atau luar negara yang masih diragui status halal sesuatu produk tersebut. Pengguna juga terdedah dengan pelbagai pilihan sesuatu produk kecantikan dengan jenama yang berbeza dari pelbagai negara. Produk kosmetik halal bukan hanya sesuai untuk pengguna Islam sahaja kerana kualiti sesuatu produk yang berasaskan sumber yang halal telah menarik minat pengguna bukan Islam juga. Oleh itu, kertas kerja ini akan melihat sejauh mana tahap kefahaman terhadap konsep halal dan melihat faktor-faktor yang mendorong seseorang pengguna dalam pemilihan produk kosmetik halal