Analisis literatur terhadap cabaran pengurusan institusi tahfiz swasta di Malaysia - Anuar, Azizi Amerul Shafiq; Ali Hasan, Ahmad Rozaini; Mohd Noor, Ahmad Firdaus; Zainalabidin, Amirah Mursyidah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Artikel ini membincangkan kepelbagaian pengurusan institusi tahfiz swasta di Malaysia dengan gambaran bahawa institusi ini berhadapan dengan pelbagai cabaran dalam aspek penubuhan dan pengurusan. Pengusaha tahfiz swasta berdepan dengan cabaran pengurusan yang mempengaruhi kualiti mahupun kelestarian pendidikan huffaz menjadi lebih baik atau sebaliknya. Kajian ini bertujuan menganalisis cabaran berkaitan pengurusan dari aspek infrastruktur, kualiti guru, kurikulum dan sumber kewangan institusi tahfiz swasta dari beberapa kajian terdahulu. Pendekatan kualitatif dengan kaedah analisis dokumen digunapakai bagi memahami cabaran yang dihadapi. Dapatan kajian menunjukkan wujud kelemahan pengurusan daripada aspek infrastruktur, kelompongan kualiti guru, ketidakselarasan kurikulum dan keterbatasan kewangan menjadi indikator utama yang jejaskan kualiti institusi tahfiz swasta. Kajian memperlihatkan keperluan intervensi yang jitu serta konsisten bagi memastikan keseimbangan institusi tahfiz swasta berada selari dengan arus pendidikan semasa.