Integrasi kewangan Islam dalam pembiayaan projek bioteknologi: Analisis terhadap bioetika, struktur pembiayaan, cabaran, dan potensi masa hadapan - Mohd Daud, Mohd Ariff; Jalil, Mohammad Syukri; Che Rani, Muhammad Amir Husairi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Artikel ini membincangkan isu perdebatan kritikal antara kewangan Islam dan sektor bioteknologi. Sektor bioteknologi yang memfokuskan kepada kelangsungan hidup manusia melalui sains kesihatan dan agrikultur memerlukan struktur pembiayaan berisiko tinggi dan berjangka masa panjang. Menggunakan pendekatan kualitatif sepenuhnya, kajian ini mengaplikasikan reka bentuk kajian kepustakaan dan analisis dokumen terhadap pelbagai sumber sekunder yang komprehensif (dari tahun 1970 hingga 2026), termasuk jurnal ilmiah, resolusi Majlis Fiqh antarabangsa, dan laporan dasar institusi kewangan. Melalui kaedah analisis kandungan dan tematik, tulisan ini mengupas secara terperinci perdebatan bioetika berteraskan kerangka Maqasid al-Shariah, hujah golongan yang menyokong dan mengharamkan aplikasi bioteknologi, serta pemetaan kesesuaian instrumen pembiayaan Islam (seperti musharakah, sukuk, dan inovasi Fintech). Turut dianalisis adalah halangan praktikal semasa dalam ekosistem seperti fragmentasi fatwa dan isu hak harta intelek, berserta potensi teknologi inovatif masa hadapan. Kesimpulannya, kewangan Islam didapati menawarkan ekosistem pembiayaan alternatif yang bukan sahaja lestari bagi syarikat pemula bioteknologi, tetapi juga mementingkan aspek pengawasan berteraskan landasan moraliti agama.