Mata wang kripto dan Syariah: Analisis implikasi perundangan Islam terhadap Bitcoin dan rangka kerja etikanya - Mohd Daud, Mohd Ariff; Jalil, Mohammad Syukri; Che Rani, Muhammad Amir Husairi (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Bitcoin menerajui pasaran mata wang kripto, mengatasi pesaingnya dan berfungsi sebagai medium pertukaran tidak berpusat yang bertujuan untuk membentuk semula landskap industri kewangan. Hakikat bahawa ia muncul sebagai wang bernilai tinggi bukan fizikal telah menarik minat pemilikan terhadap mata wang ini. Walau bagaimanapun, walaupun ia menawarkan pelbagai inovasi, Bitcoin dibelenggu oleh masalah kesahan, ketidakpastian kawal selia, dan hakikat bahawa ia sering berfungsi sebagai platform untuk aktiviti yang menyalahi undang-undang. Di samping itu, ia bercanggah dengan perundangan pematuhan Syariah, khususnya berkaitan dengan sifat fizikalnya dan hubungannya dengan transaksi kewangan Islam. Revolusi ini juga mungkin menghasilkan konsep inovatif mengenai amalan korporat, sistem pilihan raya, perundangan perjudian, dan tahap penggunaan tenaga. Dalam rangka kerja kewangan Islam, kajian ini menyelidik sama ada mata wang kripto mematuhi undang-undang Syariah, dengan tumpuan khusus kepada Bitcoin. Kajian ini meneliti pematuhan Syariah mata wang kripto, dengan penekanan khusus kepada Bitcoin, dalam konteks perbankan Islam. Makalah ini menggunakan analisis kandungan kualitatif ke atas sumber-sumber asli Islam, perspektif teoretikal, dan kajian kes untuk menilai pematuhan etika dan perundangan mata wang digital. Kajian ini menekankan potensi penggabungan teknologi rantaian blok (blockchain) ke dalam institusi-institusi Islam, seterusnya menggalakkan kelakuan kewangan beretika selaras dengan prinsip-prinsip agama. Hasil kajian menunjukkan bahawa Bitcoin mematuhi prinsip-prinsip asas Islam dengan mengecualikan elemen-elemen haram seperti riba (faedah/ceti), gharar (ketidakpastian), dan maysir (perjudian), di samping memiliki ciri-ciri yang mirip dengan mata wang konvensional. Namun begitu, kebimbangan mengenai impak alam sekitarnya, potensi perubahan, dan pematuhannya terhadap peraturan membataskan kebolehterimaannya. Hasil kajian menunjukkan bahawa, dengan rangka kerja dan kemajuan yang wajar dalam teknologi kewangan (fintech) Islam, mata wang kripto mempunyai potensi untuk berfungsi sebagai instrumen kewangan patuh Syariah di samping mempromosikan keterangkuman dan kestabilan dalam perbankan Islam.