Merapatkan jurang pedagogi dalam kemahiran mendengar bahasa Arab: Pembangunan dan pengesahan modul berasaskan realiti terimbuh bagi pelajar CEFR tahap A1 - Ismail, Mohamad Rofian; Shaharuddin, Hanis Najwa; Shafri, Muhammad Hatta; Abdul Raup, Fudzla Suraiyya; Anshar, Khairubarieyah (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Kemahiran mendengar merupakan komponen asas dalam pemerolehan bahasa Arab sebagai bahasa asing (TAFL), namun ia kekal sebagai cabaran pedagogi disebabkan sumber autentik yang terhad. Penyelidikan ini, yang dibiayai oleh geran GIA, memfokuskan kepada integrasi Realiti Terimbuh (AR) sebagai pemboleh ubah utama dalam pembangunan modul mendengar bahasa Arab berdasarkan Kerangka Rujukan Umum Eropah untuk Bahasa (CEFR) Tahap A1. Menggunakan pendekatan Penyelidikan Reka Bentuk dan Pembangunan (DDR), analisis keperluan telah dijalankan melibatkan 261 pelajar universiti, diikuti dengan pengesahan kandungan daripada tiga pakar menggunakan Indeks Kesahan Kandungan (CVI). Dapatan kajian menunjukkan tahap motivasi pelajar yang tinggi untuk menguasai nuansa fonetik tetapi mengetengahkan jurang signifikan dalam bahan instruksional sedia ada yang kekurangan sokongan audio interaktif. Analisis statistik menunjukkan tiada korelasi signifikan antara motivasi dan kesukaran pembelajaran (r=0.051, p=0.411), mencadangkan bahawa alat pedagogi seperti AR adalah penting untuk merapatkan jurang kecekapan. Modul yang dibangunkan mencapai skor pengesahan sempurna (I-CVI = 1.00), mengesahkan bahawa tugasan berasaskan AR secara berkesan menyokong proses pengekodan dual dan pembelajaran situasi. Kajian ini menyokong penggunaan AR secara sistematik untuk meningkatkan penglibatan pelajar dan kefahaman auditori dalam pemerolehan bahasa Arab peringkat awal.