Prinsip keadilan sebagai asas kontrak dalam muamalat Islam: Analisis teori, fiqh dan implikasi kontemporari - Mohd Yusof, Ilyas Helmi; Ahmad, Mohd Miqdad Aswad (Journal of Islamic, Social, Economics and Development, 2026)
Keadilan merupakan prinsip asas dalam setiap kontrak muamalat Islam dan menjadi pembeza utama berbanding sistem kontrak konvensional yang sering berorientasikan keuntungan. Artikel ini meneliti konsep keadilan sebagai pilar kontrak dalam Islam dengan menekankan aspek teori, dalil al-Qur’an dan hadis, serta aplikasi dalam fiqh muamalat dan kewangan Islam kontemporari. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui analisis kepustakaan terhadap sumber utama syariah serta karya fiqh klasik dan moden. Hasil analisis mendapati bahawa keadilan menurut perspektif Islam ditakrifkan sebagai wad‘ al-shay’ fi mahallihi (meletakkan sesuatu pada tempatnya), bukan semata-mata persamaan matematik. Konsep ini diaplikasikan melalui penetapan rukun dan syarat akad, larangan gharar, maisir dan monopoli, serta perlindungan hak kedua-dua pihak dalam kontrak. Dapatan juga menunjukkan bahawa prinsip keadilan terzahir dalam instrumen perbankan Islam seperti mudharabah, istisna’ dan wadiah, khususnya dalam pembahagian risiko dan keuntungan. Selain itu, kajian mendapati terdapat cabaran dalam memastikan keadilan diaplikasikan secara konsisten dalam amalan perbankan Islam kontemporari, termasuk isu kadar keuntungan, kontrak bay‘ al-‘inah dan tawarruq. Analisis ini menegaskan bahawa prinsip keadilan perlu diintegrasikan dengan kerangka Maqasid al-Shariah untuk memastikan kontrak muamalat Islam bukan sahaja sah secara hukum, tetapi juga berfungsi sebagai instrumen keadilan sosial dan ekonomi. Artikel ini menyimpulkan bahawa keadilan bukan sahaja asas kontrak tetapi juga teras kepada kelangsungan sistem kewangan Islam yang holistik. Penemuan ini memberikan sumbangan penting kepada kajian fiqh muamalat dan membuka ruang untuk perbincangan lanjut mengenai mekanisme audit keadilan kontrak dalam industri kewangan Islam.